Resveratrolio nauda

0 4

Resveratrolis yra natūralus junginys, randamas raudonųjų vynuogių odelėse, Japoninių plačialapių rūgtyse, žemės riešutuose, mėlynėse ir kai kuriose kitose uogose. Tai yra galingas antioksidantas, kurį augalai išskiria dėl neigiamo aplinkos poveikio kylančio streso metu – grybelių atakos, sausros, ultravioletinių saulės spindulių, uždegimo ir pan. Šis junginys padeda augalams priešintis ir palaikyti sveikatą.

Mokslininkai susidomėjo resveratroliu dėl jo antioksidacinių savybių. Manoma, kad šis augaluose aptinkamas polifenolio junginys gali būti naudingas ilgaamžiškumui, turėti priešuždegiminių ir širdžiai naudingų savybių.

Resveratrolio yra raudonųjų vynuogių, žemės riešutų ir pistacijų odelėse, taip pat mėlynėse, spanguolėse, avietėse bei kakavos pupelėse.

Nors visų vynuogių odelėse yra resveratrolio, purpurinėse ar raudonosiose vynuogėse, taip pat vėsesniuose regionuose augančiose vynuogėse šio junginio koncentracija yra didesnė palyginti su ta, kuri yra baltose ar žaliose vynuogėse, ar šiltesniuose kraštuose augančiose vynuogėse. Resveratrolio taip pat yra vynmedžių sėklose, stiebuose ir lapuose.

Resveratrolio yra ir raudonajame vyne, tačiau jame kiekis nėra didelis – mažiau nei 1-2 mg 250 ml raudonojo vyno. Daugelis antioksidantų, įskaitant resveratrolį, į vyną patenka fermentacijos metu.

Spėjama, kad resveratrolis yra susijęs su mažu širdies ligų skaičiumi Prancūzijoje (lyginant su kitomis populiacijomis), nepaisant didelio kiekio rizikos veiksnių – daug sočiųjų riebalų turinčią mitybą, rūkymą. Visa tai yra žinoma kaip padidėjusio cholesterolio, aukšto kraujospūdžio, insulto ir širdies priepuolių rizikos veiksniai. Teoriškai šią naudą Prancūzijos gyventojai gauna dėl saikingo raudonojo vyno vartojimo, kuriame yra resveratrolio.

Resveratrolio galima įsigyti maisto papildų pavidalu išgauto iš raudonojo vyno ekstraktų, vynuogių sėklų ekstraktų ir Japoninių plačialapių rūgčių ekstraktų. Resveratrolio kiekis ir grynumas papilduose gali labai skirtis, todėl verta skaityti etiketes ir produktus palyginti tarpusavyje.

RESVERATROLIO NAUDA

Resveratrolis, kaip ir kiti antioksidantai, kovoja su laisvųjų radikalų daroma žala. Laisvųjų radikalų gamyba labai padidėja uždegimo ir streso metu. Laisvieji radikalai gali sukelti DNR, ląstelių membranų ir kitų gyvybiškai svarbių ląstelių struktūrų, tokių kaip mitochondrijos, pokyčius.

Antioksidantai saugo organizmą nuo šių pavojingų molekulių pašalindami jas iš ląstelių aplinkos. Antioksidantai taip pat padeda atitaisyti oksidacinių medžiagų daromą žalą. Todėl sveikas antioksidantų, tokių kaip vitaminas C, vitaminas E ir selenas, kiekis yra būtinas norint išvengti lėtinių uždegiminių pažeidimų.

Dauguma resveratrolio tyrimų buvo atlikta su gyvūnais, tačiau dėl didelio šios medžiagos potencialo daugėja tyrimų su žmonėmis. Šiuo metu parduodant resveratrolio papildus galima vartoti teiginį, kad „resveratrolis padeda palaikyti normalią širdies ir kraujagyslių sistemos veiklą“. Tai reiškia, kad iki šiol atliktų tyrimų duomenys yra pakankami, tokiam teiginiui pagrįsti.

Remiantis kitais ankstyvaisiais tyrimais manoma, kad resveratrolis suteikia šių privalumų:

  • Priešuždegiminį poveikį
  • Antioksidacinį poveikį
  • Apsauginį poveikį nuo aterosklerozės (kraujagyslių siaurėjimas, lėtinė liga, kurios metu riebalai ir kalcis kaupiasi ant kraujagyslių sienelių)
  • Apsaugo nuo vėžinių ląstelių brendimo ir dauginimosi bei sukelia vėžinių ląstelių apoptozę arba programuotą ląstelių mirtį
  • Sumažina Alzheimerio ligos riziką, užkertant kelią plokštelių susidarymui
  • Padidina jautrumą insulinui, taip užkertant kelią cukriniam diabetui
  • Apsaugo nuo žalingo antsvorio ir senėjimo poveikio
  • Ženkliai prailgina žuvų, musių, mielių ir kitų žemesnių rūšių gyvenimo trukmę, aktyvuodamas Sir2 geną
  • Mažomis dozėmis, resveratrolis sukelia reikšmingus genų pokyčius pelėms, panašius į širdžiai sveiką kalorijų apribojimo poveikį, dėl to sumažėja nutukimas ir vėliau atsiranda senėjimo pokyčiai

Ankstyvieji tyrimai reiškia, kad reikia atlikti gerokai daugiau tyrimų, ypatingai su žmonėmis, kurie patvirtintų arba paneigtų aukščiau aprašytą resveratrolio naudą žmonėms.

Tačiau ne visi linkę laukti. Pavyzdžiui, australų biologas, genetikos profesorius David A. Sinclair resveratrolį vartoja kiekvieną dieną, nes tiki, kad tyrimais nustatyta resveratrolio nauda gyvūnams turi tokią pačią naudą žmonėms. David A. Sinclair yra žinomas dėl senėjimo tyrimų, yra gavęs daugybę apdovanojimų už savo tyrimus, įtrauktas į „Time 100“ kaip vienas iš šimto įtakingiausių žmonių pasaulyje ir 2018 m. įtrauktas į „Time Magazine“ 50 įtakingiausių žmonių sveikatos priežiūros srityje. Lietuvių kalba galima įsigyti jo knygą pavadinimu: “Gyvenimo trukmė: kodėl senstame ir kodėl tai neprivaloma”. Joje detaliau aprašomi ne tik resveratrolio, bet ir keleto kitų medžiagų atlikti tyrimai ir potenciali nauda organizmui.

Komentarai
Kraunama...